Extra aandacht voor hond en kat in de winterperiode

De verzorging van onze huisdieren gaat tegenwoordig gelukkig heel ver. Om dat te doen, is het belangrijk dat er kennis is om die verzorging optimaal te laten zijn. De winter voegt elk jaar weer een extra dimensie aan deze verzorging toe. Hieronder volgt een aantal belangrijke tips om goed de winter door te komen met uw huisdieren.

 

Chocolade

Deze periode is typisch de periode dat er altijd wel ergens chocolade ligt. En daar zijn met name honden dol op. Chocolade kan dodelijk zijn voor uw dier. Wanneer u Dieren info aanklikt op onze website en dan honden, dan ziet u onderaan een stukje over chocolade vergiftiging staan. Voorkomen is beter dan genezen!!!!

De hond

Vacht
Honden hebben een vacht die hen meestal uitstekend tegen weer en wind beschermt. Toch krijgen veel honden geen echte wintervacht meer. Dat heeft te maken met de temperatuur in huis. Die is in de zomer en in de winter aangenaam. Als u met een dun behaarde hond de vrieskou in trekt, is een kledingstuk in de vorm van een dekje geen overbodige luxe, want ook honden kunnen kou vatten. Laat hem vervolgens thuis niet de dicht bij de verwarming gaan liggen. De lucht is hier droog en dit kan hoestklachten veroorzaken.

Sneeuw
Honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rennen en te spelen. Toch is het verstandig om een paar dingen in acht te nemen als u met uw hond de sneeuw in gaat. Elke hond vindt een bal onweerstaanbaar. Een sneeuwbal is echter minder geschikt. De hond zal hem niet apporteren, maar stukbijten en vaak ook opeten. Al die koude, opgegeten sneeuw kan diarree veroorzaken. Het is daarom beter om gewoon een tennisbal mee te nemen.

Takken
In het winterbos liggen vaak afgewaaide takken om veel plezier mee te maken. Jammer genoeg kunnen takken gevaar opleveren. Als er splinters loslaten, kunnen die in het verhemelte terechtkomen en doorgeslikte stukken tak kunnen schade toebrengen aan de maag of darmen. Met takken of stokken gooien is ook gevaarlijk. Wanneer deze als een speer in de grond (of de sneeuw) blijven steken, kan een hond er met geopende bek in lopen. Dit is een reëel gevaar!

IJs
Er zijn honden die zo dapper zijn dat ze het ijs op gaan. Voorkom dit, want ijs is glad en ook dieren kunnen uitglijden en een poot breken. Daarnaast is het gevaarlijk, omdat uw dier door het ijs kan zakken en verdrinken. Hij is tenslotte niet in staat om stevig ijs en smeltend ijs van elkaar te onderscheiden.

Pekel
Als het heeft gevroren worden de straten vaak gepekeld om de gladheid weg te nemen. Vergeet niet dat honden in feite op blote voeten lopen en dus met hun voetkussentjes door het zoute smeltwater moeten. Dit kan gaan uitbijten en zodoende behoorlijk pijnlijk worden. Een goede manier om dit probleem te voorkomen is om de voetkussentjes even in te smeren met Potenwax of Maxani koelzalf. Dat hebben wij altijd op voorraad voor u.

Verwennen
Tijdens de feestdagen in december geniet uw huisdier als gezinslid natuurlijk mee. Als u hem verwent, geef hem dan in geen geval snoep. Chocolade is zelfs ronduit giftig. Het snoep dat mensen eten bevat niet de juiste bestanddelen voor een huisdier. Het is ook slecht voor het gebit. Het is veel beter om een hond een echte hondensnack te geven. Zo kan hij op een verantwoorde wijze meedelen in de feestvreugde.

 

De kat

Kattenluikje
Katten houden van warmte en zijn daarom meestal niet blij met de winter. Toch moeten buitenkatten zo af en toe even naar buiten om hun behoeften te doen en om aan hun vaste boom of paal te krabben. Veel mensen hebben daarvoor een kattenluikje. Dit luikje verdient in de winter wat extra aandacht. Zorg ervoor dat het ‘s nachts niet open kan waaien en de kat zodoende blootstelt aan de snijdende, koude wind. Controleer de magneetjes of bouw een soort sluis van triplex met een extra gordijntje. Wanneer het erg hard vriest is het aan te bevelen om uw kat binnen te houden.

Kattenbak
Een andere oplossing is om van de buitenkat een tijdelijke binnenkat te maken. Een krabpaal in plaats van een boom en een kattenbak in plaats van de tuin doen wonderen. Bepaal de juiste plek voor de kattenbak, want als de kat niet naar buiten kan en niet op de bak wil, kan het zijn dat de plas te lang opgehouden wordt. Dit kan een blaas ontsteking veroorzaken. De beste plaats voor een kattenbak is een rustig plekje, niet in de buurt van de eet- en drinkbakjes. Het is ook belangrijk om op te letten of uw diertje misschien bang van sneeuw is, of het gewoon vervelend vindt om van die koude en natte voetjes te krijgen. Ze kunnen dan soms zelfs tijdelijk in huis gaan plassen, biedt ze bij sneeuw dus sowieso een kattenbak aan om ze de mogelijkheid te geven te kiezen.

Extra lekker
Net als de hond is de kat een lid van het gezin dat tijdens de feestdagen best eens extra verwend mag worden. Een speciale kattensnack of een pakje kattenmelk zijn dan de optimale traktaties. Ons eten is voor de kat te vet en te gekruid en koeienmelk bevat te veel lactose. Dat zijn melksuikers, waarvan veel katten diarree krijgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om uw kat eens een extra lekker blikje of kuipje te geven.


Kat en hond

Kerstboom
Huisdieren en kerstbomen zijn lang niet altijd een goede combinatie. De kat is een jager die alles wat beweegt wil pakken. Er zijn veilige kerstballen te koop die geen risico voor uw diertje vormen omdat ze niet kapot kunnen vallen, zodat er ook geen scherpe stukken op de grond kunnen liggen. Kerstkransjes in de boom kunnen ervoor zorgen dat met name uw hond de boom om zal trekken in een poging het lekkers te bemachtigen. Metalen haakjes waar kerstballen mee opgehangen worden vormen ook een risico.


Denk ook aan de elektrische kerstboomverlichting. Jonge dieren vormen het grootste gevaar voor zichzelf. Zorg ervoor dat u de draden van de elektrische kerstverlichting goed wegstopt. Zo kunnen puppy’s en kittens er niet op gaan knagen.
Een ander gevaar zijn brandende kaarsen. Zorg er altijd voor dat u uw dieren niet alleen laat met brandende kaarsen, want ze kunnen zich er aan bezeren of de kaars omstoten met alle gevolgen van dien.
Heeft u een kerstboom in het water staan, realiseert u zich dan, dat u moet voorkomen dat uw dieren van het water drinken, dit kan giftige (maag- en darm klachten) bestanddelen bevatten voor uw dieren, dek de bak altijd af. Pas ook op met engelenhaar! Engelenhaar is scherp en kan grote schade aan uw huisdieren toebrengen wanneer ze het opeten.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl