Slakkenkorrels

DODELIJKE SLAKKEN


‘Daar gaat weer één van mijn prachtige planten door die rotslakken’. Ik hoor het mezelf zeggen, nadat de zoveelste hosta aan de vijverrand door slakken met de grond gelijk gemaakt is. Hoe verleidelijk is het om met een kwade kop naar de winkel te stappen, het eerste het beste pak slakkenkorrels mee te nemen en voor eens en voor altijd een einde te maken aan dat glibberige verwoestende probleem in je tuin.

Ik ben gezelschapsdierenarts en word jaarlijks geconfronteerd met dode of stervende dieren die slakkenkorrels met de gevaarlijke stof metaldehyde opgegeten hebben, een gifstof die jammer genoeg nog steeds in veel slakkenkorrels zit. Als je één keer de doodsstrijd van een gezelschapsdier hebt gezien na inname van slakkenkorrels, en je bedenkt dat slakkenkorrels met metaldehyde ook giftig zijn voor vogels en kinderen, word je gedwongen om na te denken over een veilig alternatief om de slakken te bestrijden. Ik ben op zoek gegaan en ik heb meerdere veilige alternatieven gevonden.

Het eenvoudigst is het natuurlijk om een middel te strooien, maar dan wel een middel zonder levensgevaarlijke gifstoffen. Een middel dan veilig is voor kinderen, huisdieren, egels, padden en vogels. Zo’n middel is Escar-Go® van ECOstyle. Dit is een veilig alternatief om van het slakkenprobleem af te komen. In mijn tuin werkt Escar-Go® meer dan voldoende en ik ga ’s morgens met een gerust hart naar mijn werk in de wetenschap dat er die dag niet door mijn schuld dieren vergiftigd zullen worden. Na toepassing van Escar-Go® blijven er geen resten van de slak of slijmsporen over. In de natuur komt de verbinding vrij en werkt als voeding voor de bodem. Het blijft wel opletten, want door regen verliest de Escar-Go® zijn werking. Tip: kleine potjes op hun kant half ingraven en Escar-Go® korrels erin leggen. Deze kunnen nu niet nat worden, maar de slakken kunnen er wel bij. Wel steeds aanvullen. Als u sowieso niet wilt strooien zijn er nog vele andere mogelijkheden om het slakkenprobleem veilig aan te pakken.

Hindernissen plaatsen. De meest effectieve hindernis is een 15 tot 20 cm hoge strook dun plastic, zoals die soms rond borders of gazons wordt aangebracht, plaatsen rondom bijvoorbeeld de zo favoriete hosta’s. De slakken kruipen wel vlot omhoog, maar kunnen niet goed over de scherpe rand heenkomen. De slakken die dit wel redden moeten uiteraard wel bestreden worden.  Een ander trucje: vaseline langs de randen van de potten smeren.

Een smalle strook vochtonttrekkend of scherp materiaal rondom de te beschermen plant aanbrengen. Strookjes van enkele centimeters breed met basaltmeel, lavameel of zaagsel gemengd met houtskool, bieden bescherming.  Ze onttrekken vocht aan de slakken en daar kunnen slakken absoluut niet tegen. Het grote probleem hierbij is dat deze strookjes alleen bij droog weer werken, niet heel erg effectief dus in ons natte landje.  Wat wel effectief is bij nat weer zijn strookjes scherp zand en eventueel zout. Dit laatste is vanwege de vernietiging van het bodemleven en de bodemstructuur niet aan te raden. Daarnaast kun je nog denken aan cacaodoppen en koffieprut die beide cafeïne bevatten, een zenuwgif voor slakken. Daarnaast is koffieprut een goede organische meststof voor uw tuin. Makkelijker om uit te strooien is gemalen koffie.

Slakken hebben een hekel aan de volgende planten: Munt (Mentha), bieslook, knoflook, tuingeraniums (Geranium) en venkel (Foeniculum). Wanneer dergelijke planten op de grens van de tuin geplant worden, passeren slakken niet graag deze hindernis.  Een andere mogelijkheid is de smeerwortel planten (Symphytum officinale): enorme slakkentrekkers, je offert wel de plant op, maar kunt om de paar dagen grote hoeveelheden slakken van deze plant rapen.

Slakken vangen. Lastig, tijdrovend, maar mogelijk. Hiertoe lokken we de slakken naar één plek met behulp van stukjes rauwe aardappel, pompoen, courgette, tomaat, fruit, grapefuitschil (als soort iglo). Bij voorkeur moeten deze stukjes onder planken, vochtige zakken, dakpannen, stenen of onder grote kool of rabarberbladeren gelegd worden. Een paar keer per dag kunnen we grote hoeveelheden slakken op deze verzamelplaatsen rapen en uit onze tuin verwijderen.

Zemelen van haver: slakken lijken zich hieraan dood te eten.
Echte vallen kun je maken van potten of borden met melk of bier. Je graaft een glazen of plastic pot (jampot, margarinebakje bijvoorbeeld) in tot de bovenkant gelijk is met het grondoppervlak. De pot half met bier vullen en een schepje suiker erbij doen. Het gist in het bier lokt de slakken naar de ‘val’ toe.  Vallen beschermen tegen de regen met een dakje (anders verdunning). Regelmatig de inhoud verversen (bij verschaling van het bier werkt het niet meer). Een nadeel is dat deze vallen ook dodelijk zijn voor loopkevers en andere insecten.
Dan heb ik ook nog iets over parasitaire aaltjes gevonden op internet, ook een methode om de slakken te bestrijden.

De boodschap is duidelijk denk ik: probeer het slakkenprobleem met verstand te lijf te gaan, zodat er geen onschuldige dieren onnodig sterven opdat onze tuin mooi in bloei staat. Er worden meerdere middelen aangeboden die sterk giftig zijn voor vele dieren (onder andere huisdieren) en kinderen. Er worden ook middelen aangeboden die dat niet zijn, zoals Escar-Go®. Daarnaast zijn er dus legio huismiddeltjes waarmee u het probleem aan kunt pakken. Er is dus geen enkele reden om giftige middelen te gebruiken. Wel volhouden en steeds uw vallen, hindernissen en veilige slakkenkorrels in potjes in de gaten houden. Het probleem al vanaf april aanpakken.

De praktijk
In onze praktijk worden we jaarlijks met gemiddeld 5 dieren geconfronteerd met een slakkenkorrel-vergiftiging die we nog kunnen behandelen, een veelvoud daarvan is al gestorven voordat we iets kunnen doen. Het is onbekend hoeveel van de onbegrepen sterfgevallen onder dieren te wijten is aan een slakkenkorrel-vergiftiging. Het betreft met name katten, maar ook honden kunnen het slachtoffer worden, bijvoorbeeld bij uitlaten in de tuin waar slakkenkorrels liggen. Dit gebeurt nog wel eens bij vrienden of bekenden, wanneer de eigenaar er even niet aan denkt dat er slakkenkorrels liggen en de hond gezellig even naar buiten gaat in de tuin.

Verschijnselen
Bij dieren met een metaldehyde-vergiftiging zien we een scala aan veranderingen. We kunnen spiertrekkingen zien, braken, diarree, gebrek aan coördinatie, stuipen, voortdurend kwijlen, schuimbekken tot uiteindelijk coma en sterfte.

Wat kan de dierenarts doen
Er is geen wondermiddel dat de dierenarts kan toedienen waarna alle leed geleden is. De behandeling dient geheel symptomatisch te zijn, dat wil zeggen: de oorzaak kan niet weggenomen worden, maar de gevolgen c.q. de symptomen kunnen begeleid en gecontroleerd worden. De spiertrekkingen (tremoren) en stuipen (convulsies) kunnen leiden tot een levensbedreigende hoge temperatuur (hyperthermie). Om dit te voorkomen kan het dier onder sedatie (kalmerende middelen toedienen) gehouden worden zolang als dat nodig is. Allerlei mechanismen kunnen van streek raken in het lichaam, waardoor nier- en leverfalen op kunnen treden. Om dit te begeleiden moet regelmatig het bloed gecontroleerd worden. Verder kan er een verzuring optreden die met infuusvloeistoffen begeleid kan worden.

Eigen gedachte
Altijd als ik zo’n diertje begeleid in zijn ellende en probeer zijn leven te redden bedenk ik wat er gebeurd zou zijn wanneer de eigenaar hem niet gevonden had en hij uiteindelijk onder de meest gruwelijke omstandigheden de dood had gevonden. Ik ben bang dat meerdere dieren die aangeboden worden met onbegrepen doodsoorzaak, gestorven zijn aan een slakkenkorrel-intoxicatie. Ik probeer maar niet teveel te denken aan de lijdensweg die dat diertje heeft doorgemaakt. Ik zou alleen willen zeggen: mensen, sta hier toch even bij stil, het kan ook anders.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring