Een kat met stress

Minder stress bij dierenartsbezoek

Met dank aan Nynke Endenburg en Over Dieren
Nynke Endenburg is toegevoegd wetenschappelijk medewerkster bij de vakgroep Geneeskunde voor Gezelschapsdieren in Utrecht en werkt onder andere voor het Multidisciplinair Onderzoeksinstituut voor de relatie mens-dier. Zij is gepromoveerd op de betekenis van huisdieren voor mensen. Speciaal voor Over Dieren schrijft Nynke Endenburg een pagina over de relatie die bestaat tussen mensen en huisdieren. Ze heeft een aantal boeken gepubliceerd die, uiteraard, over dit onderwerp gaan.

Door de vele vragen die ik van huisdiereigenaren krijg en door alle doorverwijzingen van dierenartsen over kattengedragsproblemen, is het duidelijk dat er nog steeds behoefte is aan advies op dit gebied. Daarom zal ik de komende tijd weer wat meer aandacht aan dit onderwerp besteden. In dit artikel gaat het over een probleemgeval bij een verhuizing en de komst van een kitten.
De via een dierenarts doorverwezen eigenaresse had het volgende probleem. Zij is in het bezit van twee katten. Een poes van vijf jaar en één van 5 maanden. Beide zijn Huis Tuin en Keukenkatten. Het probleem is dat de poes van vijf jaar, die eerst zeer lief en aanhankelijk was, afstandelijk is geworden en op knuffelen geen prijs meer stelt. Bovendien wil ze steeds naar binnen en dan weer naar buiten en dit ontelbare keren per dag. Als zij haar zin niet krijgt, gaat zij heel hard miauwen en houdt dit tijden lang vol. Het probleem zit hem echter vooral in de nachten. Ook dan wil ze naar binnen en naar buiten en wordt hier niet aan voldaan dan begint ze uren lang te miauwen, net zolang totdat de eigenaresse haar bed uitkomt en haar naar binnen of naar buiten laat. In een poging om toch te slapen heeft ze de poes 's nachts in de garage opgesloten. Maar ook hier bleef het dier miauwen en ze rammelde onophoudelijk met het kattenluikje. Hierdoor kon de eigenaresse alsnog niet slapen.

Verhuizing
Bij navraag bleek dat in april van dit jaar het gezin is verhuisd van een flat naar een benedenwoning met een tuin. Heerlijk voor de kat dacht ze, want die kan nu eindelijk naar buiten. Bovendien nam ze er in juli een jong katje bij. Dan konden ze samen gezellig spelen. Het gedrag van de oudere poes is heel goed te verklaren. Verhuizen is so wie so voor katten geen pretje. Katten zijn erg aan hun territorium gehecht. Als ze verhuizen, moeten ze gewoonlijk erg aan hun nieuwe territorium wennen. In dit geval was het nieuwe territorium van de poes heel anders geworden. Op een flat zit je in een beschermd territorium want er lopen geen andere katten om je huis heen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over rangorde en het verdedigen van je territorium. Als je een nieuw huis krijgt met een tuin waar vele katten in rond banjeren, wordt het een heel ander verhaal. Dan zullen er conflicten ontstaan om de rangorde te bepalen. Wie mag wat en waar. Bovendien zul je al die katten moeten vertellen dat dit huis nu jouw huis is. Voorwaar geen gemakkelijke klus. Dit levert bij katten veel stress op wat zich kan uiten in ander gedrag.
Voor deze poes is het extra moeilijk, want ze moet niet alleen buiten, maar ook binnen haar territorium verdedigen, want de eigenaren namen er een jong katje bij. Op zich heel lief bedoeld, maar veroorzaakt in dit geval ook stress. Katten hebben tijd nodig om aan elkaar te wennen en om te kijken of ze maatjes kunnen zijn. De oudste poes voelt zich dus eigenlijk aan alle kanten bedreigd. Ze moet zowel binnen als buiten het in één keer stellen met andere katten.

Gewenning
Maar alles went, ook voor deze poes. Over een aantal maanden tot een jaar zal de situatie zich gestabiliseerd hebben en kan het zijn dat haar oude knuffelgedrag weer terug komt, omdat dan de hevigste stress voorbij is. Zolang kan een mens echter niet zonder nachtrust, dus ook hier moet iets aan gebeuren. De poes heeft geleerd dat als zij maar lang genoeg miauwt, aan haar wensen voldaan zal worden. En ondanks dat het heel begrijpelijk is dat een eigenaar uiteindelijk maar toegeeft, je wordt er tenslotte helemaal gek van, zal dit gedrag steeds meer gaan toenemen. Ik heb de eigenaren daarom geadviseerd om de poes 's nachts in de garage op te sluiten met een mandje, voldoende drinkwater en eten. Bovendien moet het kattenluik of heel goed dicht gemaakt worden, of onbereikbaar zijn voor de poes. Dan moeten de eigenaren er voor zorgen dat ze de poes niet kunnen horen. Ze kunnen, bijvoorbeeld, oordopjes kopen zodat ze de kat niet meer horen. De poes zal in eerste instantie veel langer en harder gaan miauwen, maar als de eigenaar consequent is, zal dit gedrag spoedig afnemen. De nadruk ligt hier wel op consequent, want één keer het bed uit en het spel begint opnieuw. Verder is het voor de poes heel fijn als er in de garage geen andere katten komen, zodat ze een eigen plekje heeft en zich daar veilig voelt. Daarom liever geen kattenluikje, omdat hierdoor ook andere katten naar binnen kunnen komen, tenzij het een luikje is waardoor alleen deze kat naar binnen kan. Als namelijk alle katten naar binnen kunnen, zal deze poes nog meer gestresst raken. In het ergste geval zal zij met urine gaan sproeien om zo haar territorium nog duidelijker aan te geven. Dus kattenluikjes zijn heel handig, maar zorg ervoor dat alleen de eigen kat(ten) erdoor kunnen.
Al met al heeft deze poes het nodige meegemaakt en is, zonder dat de eigenaren dit wilden, in de stress geschoten. Na uitleg snapte de eigenaresse hoe het in elkaar zat en dit bleek later duidelijk, want na een paar weken verbeterde het gedrag en accepteerden beide katten elkaar. Zo is het heel fijn om twee katten te houden.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring