Naar de dierenarts

Minder stress bij dierenartsbezoek


Met dank aan Nynke Endenburg en Over Dieren
Nynke Endenburg is toegevoegd wetenschappelijk medewerkster bij de vakgroep Geneeskunde voor Gezelschapsdieren in Utrecht en werkt onder andere voor het Multidisciplinair Onderzoeksinstituut voor de relatie mens-dier. Zij is gepromoveerd op de betekenis van huisdieren voor mensen. Speciaal voor Over Dieren schrijft Nynke Endenburg een pagina over de relatie die bestaat tussen mensen en huisdieren. Ze heeft een aantal boeken gepubliceerd die, uiteraard, over dit onderwerp gaan.


Het lijkt zo gewoon. Even naar de dierenarts. Toch kan het heel wat voeten in aarde hebben. Bijvoorbeeld omdat uw huisdier er helemaal niet van houdt om vervoerd te worden, of omdat het minder prettige ervaringen bij de dierenarts heeft opgedaan. Ook voor de eigenaar kan het heel stressvol zijn. Het ligt er een beetje aan wat de reden van de gang naar de dierenarts is. Vandaar dat het goed is om er even bij stil te staan.
Wat zijn de redenen om de dierenarts te bezoeken. Meestal gaat men minstens een keer per jaar voor de entingen en gezondheidscontrole. Voor de meeste eigenaren is dit niet erg stressvol omdat het gaat om routinezaken. Dus geen zorgen over de gezondheid van het dier. Voor een heleboel dieren maakt de reden van het dierenartsbezoek niet uit. De reis is al erg genoeg. Ook een bezoek zelf vinden de meeste dieren niet erg leuk, omdat ze het ervaren als vervelends. De meeste dierenartsen weten dit. Soms verzoeken ze eigenaren met een nieuw dier de eerste keer gewoon te komen zonder dat er iets hoeft te gebeuren. Dan leert het dat een dierenarts niet per definitie vervelende of pijnlijke zaken uitvoert. Bovendien hebben veel dierenartsen speciale honden- en kattensnoepjes om de dieren ook positieve ervaringen te laten hebben.

Goede voorbereiding
Honden kunnen meestal zo mee in de auto. Als u met katten de reis aanvaardt, is een reismand meestal het beste omdat ze, wanneer u ze los meeneemt, in paniek onder de pedalen van de auto kunnen gaan zitten en dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Honden kunnen het beste van pup af aan gewend worden aan de auto. De eerste paar keer een klein stukje en vervolgens de reistijd iedere keer rekken. Bovendien is het het beste om de eerste keren de pup mee te nemen naar iets heel leuks is, bijvoorbeeld het bos of het strand. Dan associeert de pup de auto met leuke dingen, en niet meteen met de dierenarts. Sommige honden zijn snel wagenziek. Hiertegen zijn tabletten verkrijgbaar bij de dierenarts.
Ook katten moeten rustig aan het vervoer gewend worden. Ten eerste zullen ze aan het reismandje moeten wennen. Dit moet zo gemaakt zijn dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan komen. U kunt uw kat als volgt aan de mand laten wennen. Zet de mand ergens neer en laat hem openstaan. Plaats dan het etensbakje eerst in de buurt van de mand, daarna erin. Zo leert hij dat hij geen angst voor het ‘vreemde’ ding hoeft te hebben en dat hij er rustig in kan eten. Na een aantal dagen kunt u uw kat oppakken, in de reismand zetten en de mand sluiten. Daarna kunt u hem in de reismand in de auto zetten en een klein stukje rijden, waarbij u het dier zo veel mogelijk negeert als het laat blijken, het er niet mee eens te zijn. Zou u hem elke keer gerust gaan stellen, dan leert hij dat ‘zich verzetten’ tot gevolg heeft dat hij aandacht krijgt. Ook voor uw kat zijn pilletjes tegen reisziekte bij de dierenarts verkrijgbaar.

Ernstige gevallen
Het kan zijn dat u uw dierenarts bezoekt in verband met een operatie. Dit kunnen kleinere en grotere operaties zijn voor minder of meer ernstige zaken. In de meeste gevallen zult u het dier enige tijd bij de dierenarts achter moeten laten. Het verblijf in een vreemde omgeving is voor de meeste dieren niet plezierig, al doen dierenartsen er alles aan om het zo aangenaam mogelijk te maken. Als het dier geopereerd moet worden vanwege een ernstige ziekte heeft dat op de eigenaar veel invloed. Soms maak je je als eigenaar ernstig zorgen of het allemaal wel goed komt. Onze huisdieren hebben onze zorg vaak heel goed door, want ze zijn heel goed in het lezen van onze lichaamstaal. Ook al weten ze niet precies wat er gaat gebeuren, ze weten wel dat er iets gaat gebeuren. Het beste voor uw dier is dus zo kalm mogelijk te blijven. Natuurlijk is het van belang dat u de instructies van uw dierenarts bijvoorbeeld met betrekking tot het nuchter blijven van het dier voor de operatie goed opvolgt. Soms zijn er onduidelijkheden wat betreft de operatie of de ziekte waaraan het dier lijdt. Soms geeft dat bij de eigenaar extra spanningen, die eigenlijk niet nodig zijn. Bij onduidelijkheden kunt u uw dierenarts nogmaals vragen om het uit te leggen. Vaak wordt het pas duidelijk wat er precies gaat gebeuren als de dierenarts er een tekeningetje van maakt.
Het kan gebeuren dat er dingen zijn waar niemand op had gerekend. Het dier wordt ineens heel ernstig ziek of komt bijvoorbeeld onder een auto. De zogenaamde spoedgevallen. Meestal is het niet verstandig het dier zonder overleg meteen naar uw dierenarts te brengen. Misschien is hij/zij op dat moment afwezig of heeft geen dienst. Dan staat u met een dier dat dringend hulp nodig heeft voor een dichte deur. Neem dus eerst telefonisch contact op. U weet dan waar u terecht moet en kan de dierenarts misschien al advies geven over hoe het dier het beste te vervoeren is. Het kan in sommige gevallen een zeer ingewikkeld probleem zijn of uw eigen dierenarts heeft niet de gespecialiseerde kennis of apparatuur in huis om het dier te helpen en zal hij/zij u meteen naar een specialist doorverwijzen. Dit bespaart u een onnodige reis en tijd kan heel kostbaar zijn. Het beste advies is dus om niet in paniek te raken en voordat u iets doet eerst even na te denken wat het beste is.
Al met al vraagt het, zeker bij jonge dieren, nogal wat werk om ze aan het reizen en de dierenarts te laten wennen. Aan de andere kant is het ook zo dat als u er in het begin iets meer aandacht aan besteedt u er later veel plezier van zult u hebben en uw dier u er dankbaar voor zal zijn.

Een bezoek aan de dierenarts heeft een aantal regels.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring