Spinal Muscular Atrophy (SMA) Maine Coon

Bij de Maine Coon komt een erfelijke aandoening voor waarbij er een geleidelijke afname van spiermassa optreedt. Ook deze aandoening is op te sporen middels DNA-onderzoek.


Bij dieren met deze aandoening sterven de zenuwcellen die de skeletspieren van romp en ledematen aansturen af. Hierdoor ontstaan spierzwakte en spierverlies die voor het eerst zichtbaar worden op een leeftijd van 3-4 maanden. De kittens gaan vreemd lopen met een zwalkende achterhand, kunnen slechter springen en landen onhandig na een sprong. Soms draaien ze hun hakken naar binnen of zie je de nageltjes uitsteken. Ze hebben geen pijn, er zijn aangetaste dieren van 9 jaar die op dit moment nog in leven zijn. Door de lange vacht wordt de spierafname in het begin soms gemist.

Deze aandoening vererft autosomaal recessief, dat wil zeggen dat er dragers zijn die zelf niet ziek worden maar wel het afwijkende gen kunnen doorgeven. Dragers kunnen alleen opgespoord worden middels DNA-onderzoek. De mogelijke uitslagen van deze DNA-test zijn: ‘vrij’, ‘drager’ of ‘lijder’.

Voor het testen op SMA kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij nemen dan een bloedmonster van uw dier af en sturen dit op naar het laboratorium. U ontvangt binnen een paar dagen de uitslag. De gevolgen van de uitslag voor uw fokbeleid worden uiteraard met u besproken.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring