Zeg eens Aaaaaaaa...

Kittens en pups worden net als baby’s zonder tanden of kiezen geboren. De aanleg voor het melkgebit is wel aanwezig. Op een leeftijd van 3 tot 6 weken komen de eerste melktanden door. Dan volgen de hoektanden en als laatste verschijnen de kiezen. Als ze een maand of twee zijn, is het melkgebit compleet . Een kitten heeft dan een mond vol met 26 melktanden en kiezen en een pup 28.

En ja, ook jonge poezen en honden gaan wisselen. Het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit begint bij de kat op ongeveer 4 tot 5 maanden en is voltooid waneer ze 6 tot 7 maanden zijn. Bij honden hangt het tijdstip van wisselen af van het ras en de rasgrootte; grote hondenrassen wisselen vaak vroeger dan kleine. Wisselen begint rond maand drie en is tussen de 6 en 7 maanden voltooid. In ruil voor het melkgebit krijgt een kat 30 volwassen tanden en kiezen en een hond 42. We onderscheiden snijtanden (incisivi), hoektanden (canini), valse kiezen (premolaren) en ware kiezen (molaren). Wisselen is voor kittens en pups vaak pijnlijk. Als reactie daarop kunnen ze gaan bijten op uw schoenen of op het meubilair. Geef ze ter afleiding een bijtspeeltje.

Tijdens het wisselen wordt de melktand opgelost door de blijvende tand die eronder ligt en wil doorbreken. Uiteindelijk valt de melktand uit. Soms vindt u hem ergens in huis, maar veel vaker wordt hij doorgeslikt en komt er met de ontlasting weer uit. De blijvende tand neemt de plaats in van de uitgevallen melktand. In sommige gevallen lost de melktand niet goed op en blijft hij zitten. De blijvende tand zal dan in een verkeerde richting doorbreken. Let hier goed op bij het wisselen, want als dit gebeurt zal de dierenarts de melktand moeten verwijderen. Het is daarom verstandig om pups en kittens van ongeveer 7 maanden door uw dierenarts te laten controleren.

Gebitsproblemen bij hond en kat

Gebitsproblemen komen veel voor bij hond en kat en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. Meer dan 75% van de honden en katten hebben rond de leeftijd van 2 à 3 jaar al last van problemen zoals tandsteen en tandvleesontstekingen (paradontitis).

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen is de vorming van tandplaque en tandsteen. Tandplaque wordt de hele dag door gevormd door bacteriën in de mondholte. Wanneer tandplaque niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat tandsteen. In eerste instantie zal de hond of kat niet direct klachten vertonen. Tandplaque is niet met het blote oog te zien. Tandsteen veroorzaakt een geelbruine aanslag op de randen van de tanden en kiezen, die wel goed te herkennen is. Hierdoor ontstaan ontstekingen in de mond en worden de weefsels, die de tanden en kiezen op hun plaats houden, beschadigd. Ontstoken tandvlees ziet er rood uit en bloedt snel bij aanraking. Als de hoeveelheid tandsteen en de ontstekingen in de mond zich verder uitbreiden, kan het dier klachten krijgen, zoals pijn bij het eten, een slechte adem en een verminderde eetlust. Op den duur kunnen gebitsproblemen leiden tot verlies van tanden en kiezen. In een nog verder gevorderd stadium kunnen ontstekingen elders in het lichaam ontstaan en leiden tot algeheel ziek zijn. Organen die kunnen ontsteken door vergevorderde tandvleesontstekingen zijn bijvoorbeeld: de hartspier, de darmen, de nieren en de lever.
Bij katten zien we vaak dat tanden en kiezen verdwijnen door resorptie (oplossen) en daardoor afbreken. Typisch voor de kat is het probleem van de Forls. Deze resorptieve lesies van de gebitselementen kunnen voor heel veel pijn zorgen en zijn soms lastig vast te stellen. Met kennis van zaken kan het echter niet over het hoofd gezien worden en kan handelend opgetreden worden. Oorzaak en gevolg zijn niet altijd even makkelijk, zeker wanneer we het gebit van de kat onder de loep nemen. Maar één ding is zeker: bovengenoemde problemen kunnen grotendeels worden voorkomen door een goede en regelmatige gebitsverzorging zodat de vorming van tandplaque en tandsteen wordt tegengegaan.

Jong geleerd is oud gedaan

Het is belangrijk om hier al jong mee te beginnen, al vanaf de eerste blijvende elementen kunt u uw pup of kitten laten wennen aan het poetsen van het gebit. Tanden poetsen is de meeste effectieve methode om de vorming van tandplaque en tandsteen tegen te gaan. Wanneer het gebit niet regelmatig gereinigd wordt, kan tandplaque binnen 1 maand mineraliseren tot tandsteen.
Het echte poetswerk gaat het makkelijkst met een speciale honden of kattentandenborstel. Deze borstels hebben zachte haren en zijn bijtbestendig. Gebruik NOOIT uw eigen tandpasta!! Die is gemaakt om mee te spoelen en uit te spugen. Doorslikken kan leiden tot braken en/of diarree en bovendien vinden honden en katten de smaak erg vies. Gebruik altijd een speciale honden of katten tandpasta met een lekker smaakje, deze kunnen ze doorslikken zonder problemen te krijgen.
Laat uw hond of kat wennen aan zijn eigen tandpasta door deze eerst op uw vingers of in de bek te smeren. Als dit goed gaat, kunt u hem aanbrengen op de tandenborstel. Het handigste is om het gebit elke dag voor het eten te poetsen, de dieren zien het eten dan als beloning voor het poetsen. Vooral bij honden werkt deze methode heel goed. Bij katten kun je beginnen met het masseren van de lippen en steeds een stapje verder gaan. Met een gaasje over je vinger kun je het gebit schoonmaken en uiteindelijk een klein tandenborsteltje proberen. Sommige katten willen het absoluut niet hebben, als het echt niet lukt moet je het opgeven.

Dan is het tijd om het op een andere manier aan te pakken. Er is namelijk een prima voer op de markt die tandplaque en tandsteen aanpakt. Onze voorkeur gaat uit naar Royal Canin Dental. Deze speciale dieetvoeding kan de vorming van tandplaque en tandsteen bij de hond en kat aanzienlijk verminderen. De brok heeft een speciale vorm, grootte en structuur waardoor het gebit tijdens het kauwen als het ware gepoetst wordt, waardoor de vorming van tandplaque en tandsteen voorkomen wordt. Actieve ingrediënten in de voeding, zoals natriumpolyfosfaten, zink en polyfenolen gaan de omzetting van tandplaque in tandsteen tegen, bestrijden ontstekingen in de mond en helpen tegen een slechte adem. Door de speciale samenstelling van Royal Canin Dental wordt bovendien de vorming van struviet en calciumoxalaatstenen zoveel mogelijk tegengegaan. De zorgvuldige geselecteerde, goed verteerbare eiwitbronnen zorgen voor een optimale vertering, en daardoor een optimale benutting met uiteraard een verminderde hoeveelheid ontlasting tot gevolg. Verder zorgen speciale voedingsvezels ervoor dat de kat haarballen makkelijker kwijt kan raken, waardoor onaangename gevolgen van haarballen, zoals braken en/of obstipatie, minder vaak gezien worden. Kortom een prima voer voor het volwassen dier. Dus wanneer u een dier heeft dat al op jonge leeftijd last heeft van tandsteen of uw oudere dier heeft net een gebitsreiniging ondergaan, dan is Royal Canin Dental zeker een aanrader.

Veel mensen gaan jammer genoeg pas naar de dierenarts wanneer hun dier al erg uit de bek stinkt. Nog afgezien van het feit dat een bekontsteking secundaire ontstekingen in het lichaam kan veroorzaken en dat chronische ontstekingen predisponeren voor tumorziektes in de bek is vaak het kwaad al geschied wanneer dieren zo uit hun bek stinken en zit er vaak niets anders op dan vele elementen en soms zelfs het gehele gebit te trekken (extraheren). Dit gebeurt uiteraard onder algehele narcose. Indien nodig maken wij ook röntgenfoto’s van het gebit met ons speciale dentale röntgenapparaat. Met behulp van deze speciale foto’s kunnen we een uitstekend beeld krijgen van de situatie van de afzonderlijke elementen in relatie tot de kaak en kan ook de kwaliteit van de kaak goed bekeken worden.

Ook gebeurt het dat hoektanden in een verkeerde richting doorkomen, iets te ver naar binnen of naar buiten. Als deze verkeerd gepositioneerde hoektanden volgroeid zijn, kunnen ze voor problemen gaan zorgen, doordat ze bijvoorbeeld in het gehemelte steken en daar wondjes veroorzaken. Zulke hoektanden kunnen we afzagen en we kunnen er vervolgens een pulpa overkapping op plaatsen. Dit kan natuurlijk ook gedaan worden als er een hoektand afbreekt door trauma. Dit volstaat niet in alle gevallen.

We worden regelmatig geconfronteerd met een afgebroken hoektand, waarbij de baas niet kan vertellen wat er gebeurd is en wanneer het gebeurd is. Het gevolg hiervan kan zijn dat er zich een wortelpunt ontsteking ontwikkelt. Als dit gebeurt kunnen we twee dingen doen (afhankelijk van de omstandigheden):
1.    De hoektand kan verwijderd worden.
2.    We kunnen de hoektand behouden en een wortelkanaalbehandeling uitvoeren.

Tot slot zou ik willen zeggen dat als je bloedend of teruggetrokken tandvlees, afgebroken of verkleurde tanden of verdikkingen in de bek van je dier ziet, je direct naar de dierenarts moet gaan. En net als voor mensen geldt ook voor dieren: voorkomen is beter dan genezen!!!!!!!

Checklist voor de huisdieren eigenaar
*    Maak regelmatig (minstens 1x per jaar) een afspraak met uw dierenarts c.q. mondhygiënist voor een deskundig onderzoek van het gebit en de mond van uw huisdier.
*    Geef uw dier uitsluitend het voer dat door de dierenarts is aanbevolen.
*    Laat uw huisdier niet op harde voorwerpen kauwen, dit is de belangrijkste oorzaak van gebroken tanden bij huisdieren.
*    Pas op met tennisballen die vol zitten met zand. Wij zien vrij veel honden met ernstig afgesleten gebitten door het sjouwen met tennisballen waar veel zand aan vast kleeft: zand heeft een schurende werking op het gebit en zorgt voor forse slijtage.
*    Poets de tanden van uw huisdier zo regelmatig mogelijk, liefst elke dag, net zoals u dat bij uzelf doet.
*    Maak met uw dierenarts c.q. mondhygiënist regelmatig afspraken voor gebitscontroles, zodat de mondhygiëne van uw huisdier effectief kan worden bevorderd.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring