Kittens groot brengen

 

 

Kittens met de fles grootbrengen
door: Rik SchonenbergIedere fokker hoopt het nooit mee te maken, maar waar nestjes worden geboren bestaat altijd het risico dat de moederpoes om wat voor reden dan ook niet in staat is haar nestje groot te brengen. Zo wilde het lot bij onze cattery. Jipsee, de mamma van het nestje waar het hier om gaat, heeft de eerste 4 weken na de bevalling bij onze dierenarts in de kliniek door moeten brengen vanwege een ernstige infectie. Ze maakt het nu gelukkig uitstekend.

De daaropvolgende maanden hebben ons naast een chronisch slaaptekort ook een schat aan ervaring opgeleverd. In deze special willen we deze ervaring graag met iedereen delen. Wanneer je voor zo'n situatie komt te staan is alle hulp tenslotte meer dan welkom. Ons nestje bestond uit 7 kittens, waarvan we er in een zeer vroeg stadium twee hebben verloren. De eerste was vanaf de geboorte al een 'zwemmer'. Luid piepend, en zeer onrustig, een ervaren fokker weet dat de kans dat zo'n zwemmer de eerste paar dagen overleeft nihil is. Drie dagen na de geboorte stierf hij. De tweede bleef vanaf het begin al ver achter bij zijn broers en zussen. Na een week hebben we 'm in moeten laten slapen. Hoe moeilijk het ook is: het hoort erbij, laat je hier niet door ontmoedigen. Dertien weken later wisten vier prachtige kittens hun weg naar hun nieuwe baasjes te vinden, en bleef nummer vijf, Guvnor, bij ons. Guvnor heeft inmiddels zijn eerste U1's en nominaties BiS reeds binnen. Niet slecht voor een kitten van ruim vijf maanden.


Laten we beginnen met de benodigdheden:

Melk!
Er zijn ons inziens drie geschikte soorten op de markt: KMR (verkrijgbaar bij de dierenarts) is een zeer goed product. Kittens vinden het erg lekker en groeien er goed op. Nadeel van KMR is de zeer hoge prijs. Denk er wel aan dat we in totaal zo'n vijftien kilo melkpoeder hebben gebruikt. Een goed alternatief is de kittenmelk van Royal Canin. Dit wordt ook nog eens geleverd met drinkflesjes (al raden we het gebruik daarvan niet aan, komen we nog op terug). Goed betaalbaar. Ook prima is Milkodog (ja, echt geschikt voor katten). Kittens vinden de eerste twee lekkerder, maar het voordeel van Milkodog is de prettige vanillle-achtige geur. Wanneer je 's nachts je bed uitkomt scheelt dat meer dan je zou denken. Geloof me. Een combinatie van Royal Canin en Milkodog werkt in onze ervaring het prettigste.

De vervoersbox, grondig gereinigd en de snuggles klaar voor de dekentjes en de kittensWarmtebronnen! De grootste vijand in de eerste weken is onderkoeling. Zorg voor een paar Snuggles Safe Heatpads. Wanneer die even in de magnetron zijn geweest geven ze vijf uur warmte. Als aanvulling verzamel je even een leuke voorraad hittepit-zakjes, -kussens en dergelijke. Er zijn ook Snuggles in de handel met een wekkermechanisme erin, die de indruk van een kloppend hart wekt. Handig wanneer je maar 1 of 2 kittens hebt.

Een bench met daarin een goede vervoersbox die in ieder geval gemakkelijk van voren opent en sluit. Aanbevolen: Cat-it vervoersbox vanwege de kusstof deur zodat je alles goed kunt volgen.

Nutridrops!
Te bestellen bij de betere gespecialiseerde webwinkel of bij de dierenarts te halen. Naar ons idee zou iedere fokker deze sowieso op voorraad moeten hebben. Wanneer een kitten een beetje achterblijft en minder goed eet kan een druppeltje een prima kickstart geven. Uiteraard moet je zeer voorzichtig zijn in het gebruik. Wanneer het echt nodig is, het kitten zakt weg, geef je 1 druppel, nooit vaker dan eens in de zes uur.

Het gebruik van een injectiespuit bij het voedenInjectiespuitjes (zonder naald)
De eerste week volstaan de 2 ml, daarna kun je naar de 5 of 10 ml. Spuitjes werken veel fijner dan de flesjes. Ze geven een veel grotere controle op de consumptie per kitten. Maak ze direct na gebruik schoon en kook ze uit.


Schoonmaakdoekjes
Baby schoonmaakdoekjes volstaan prima. Wanneer de moederpoes ontbreekt zul je zelf de kittens moeten wassen. Het duurt zeker een week of zes voordat ze het zelf gaan doen, en je wilt niet weten hoe smerig die hummeltjes worden. Denk dan ook vooral niet dat de doekjes volstaan, maar je hebt ze in ieder geval nodig.

Heel veel zachte doeken, handdoekjes, fleecedekentjes
Stel je er heel veel voor, en vermenigvuldig dat dan met 8. Waarschijnlijk komen jullie dan nog tekort. (we gaan ervan uit dat jullie ook een goedwerkende wasmachine en wasmiddel hebt).


Een grote doos (maatje verhuisdoos)
Denk erom dat er geen fruit in heeft gezeten, dan zitten er mogelijk resten van bestrijdingsmiddelen in de doos.

Een goede keukenweegschaal (tot op de gram nauwkeurig)
Als fokker zul je sowieso al je kittens vaak wegen, maar in dit geval is een nauwkeurige registratie van levensbelang. Weeg de kittens tweemaal daags op vaste tijden.

Een tubetje CAF-zalf, of een aanverwant artikel
Wanneer na gemiddeld een weekje/tien dagen de oogjes opengaan, moet je goed in de gaten houden of de oogjes niet dichtplakken. Wanneer dat gebeurt voorzichtig wat CAF aan het onderste ooglid smeren, om ontstekingen te voorkomen.

Daar gaan we.....

Als fokker zul je waarschijnlijk normaal gesproken gebruik maken van een bench (wij gebruiken de kattenkooi van Otten Pet Cage). Dat is in dit geval niet genoeg. Wanneer je kittens van een paar dagen oud op een dekentje in zo'n bench legt zijn er binnen een paar minuten al een paar tussen de tralies doorgerold. Daarbij is het onmogelijk om dat hele oppervlak goed op temperatuur te houden, en die temperatuur is van levensbelang. De eerste twee weken moet de omgevingstemperatuur dertig graden celsius zijn. Desondanks raden we nog steeds het gebruik van de bench aan, voor de rust, en de houten opstaande rand beschermd ook tegen de tocht. Vandaar dat we de vervoersbox IN de bench zetten. Op de bodem van de box leg je twee hete Snuggles (pas op dat de kittens nooit in direct contact met de Snuggle komen, dit geeft het risico van brandwonden), met daarover een schoon, dubbelgevouwen fleecedekentje. Richt het verder in met nog wat hittepitzakjes (uiteraard niet TE heet). De kittens hebben dan een warme, zachte thuisbasis.

Voederfrequentie:
Hiervoor zijn verschillende richtlijnen. Wij hebben de kittens de eerste twee weken iedere drie uur gevoed, ook 's nachts, daarna hebben we ze een weekje of twee iedere 3,5 uur gevoed, en daarna iedere vier uur. Houd vooral de frequentie strak aan. Ook als ze nog lekker liggen te slapen. Ze zouden zo kunnen 'wegzakken', en daarbij zijn ze ook gebaat bij een ritme. Na ongeveer 4 weken kun je ze daarbij vast voedsel gaan aanbieden. Wanneer ze daar eenmaal aan gewend zijn kun je het iets rustiger aan gaan doen met voederen, en kom je misschien zelfs aan je nachtrust toe. Alles steeds op geleide van gewicht: ze moeten blijven aankomen. Afvallen betekent negatieve energiebalans.

Organisatie
Organisatie is van levensbelang. Pak niet zomaar een kitten om te voederen, ontlasten en te wassen om het daarna weer terug te zetten. Zo raak je snel het overzicht kwijt: wie heb je nu al gehad, en wie niet? Een kitten per ongeluk overslaan is geen optie!

We hadden de volgende methode:
Eerst maken we de melk aan. Zie gebruiksaanwijzing. Even kort in de magnetron om de melk op lichaamstemperatuur te krijgen (37-38 graden Celcius).

Naast de bench zetten we een verhuisdoos neer. Op de bodem een paar hittepitkussens, en een dekentje daarover. Vervolgens de vervoersbox openen en alle kittens in de doos zetten. Laat je niet van je stuk brengen door het hevige gepiep, we hebben eerst nog een hoop te doen. Eerst halen we de vervoersbox (de slaapkamer) leeg. Dekentjes in de was, Snuggles in de magnetron, hittepitzakjes in de magnetron. Snuggles weer terug, schoon dekentje erover, wat hittepitzakjes aan de zijkanten. Klaar voor gebruik.

Zet een (klap)stoeltje voor de bench, zodat je gemakkelijk bij de deur van de vervoersbox kunt, met de kittendoos naast je. Bovenop de bench heb je alles wat je nodig hebt klaargezet. Een schone handdoek/theedoek vlak voor je, de melk met een spuitje, de weegschaal, de babydoekjes en nog een stapeltje theedoeken, want aan die ene voor je neus ga je niet genoeg hebben.

Neem vervolgens het eerste kitten uit de doos en zet het recht voor je op het theedoekje. Houd het kitten met 1 hand van bovenaf vast waarbij je het kopje voorzichtig tussen duim en wijsvinger vasthoudt. Met de andere hand trek je het spuitje vol met melk. Wurm vervolgens de opening voorzichtig in het bekje en laat voorzichtig een druppeltje melk in het bekje komen. Als het kitten trek heeft zal het daarna aan de spuitmond gaan zuigen, en hoef je geen kracht op de spuit te zetten. Het kitten trekt die dan helemaal leeg. Spuit zelf NOOIT te hard: wanneer het kitten zich verslikt is er een zeer groot risico op een longontsteking met dodelijke afloop! Ook wanneer het kitten geen trek heeft, blijf je doorgaan met steeds heel voorzichtig een drupje voorin de bek te laten vallen, ze zullen het dan zelf opsabbelen.

Het masseren om de kittens te ontlasten is van levensbelangWanneer het kitten genoeg heeft gedronken vervolgen we met het ietwat onsmakelijke deel: de ontlasting. Kittens plassen en poepen nog niet uit zichzelf. De moederpoes likt de eerste weken nog aan de buik en anus van haar kittens om ze tot ontlasting te stimuleren. Dat verwachten we nou ook weer niet van je, maar dat stimuleren zal toch echt moeten gebeuren. Niet plassen en poepen leidt tenslotte tot een wisse dood, en dat proberen we nou net te voorkomen. Houd ze op die wijze vast dat ze overeind op hun achterpoten staan, en draai met de vingers van uw andere hand rondjes rond buikje en genitaliën. Ga daar in ieder geval mee door tot ze een plas doen (jawel, over uw hand). Poepen hoeft niet iedere keer, maar uiteraard wel minimaal dagelijks. Maak het kitten vervolgens schoon met het babydoekje. Knuffel een paar minuten terwijl je het in een handdoekje gewikkeld droogt, weeg het, noteer het gewicht en plaats het kitten in de box. Sluit het deurtje en pak het volgende kitten. Op deze wijze weet je altijd zeker dat je iedere kitten hebt gehad, en gaan ze na het eten in een schone warme en droge box terug. Als je de kittens in het begin niet goed uit elkaar kunt halen, markeer ze dan, dat kan bijvoorbeeld met wat nagellak (verschillende kleurtjes).


Aandachtspunten:
Het ontlasten van de kittensEen kitten tot 100 gram heeft iedere voedingbeurt (8 maal daags) 2 tot 3 ml nodig; tot 120 gram 3 tot 4 ml; tot 150 gr. 4 tot 5 ml. Daarna kun je de hoeveelheid verder opvoeren en de frequentie langzaam maar zeker iets verminderen (zie boven; gewicht!!).

De ontlasting zal vaak wat gelig zijn. Dat hoort er een beetje bij (door de melkvoeding), maar wanneer het een vanillevla kleurtje heeft en erg dun is, duidt dat op diarree. Vaak overvoeding, dan de volgende beurt ietsje minder geven en goed in de gaten houden. Een kitten dat diarree heeft zal gaan afvallen, neem dan onmiddellijk contact met de dierenarts op. Kittens met diarree raken heel snel uitgedroogd.

Iedere beurt na het ontlasten schoonmaken met een vochtig doekje en droogwrijven is een absolute must, maar niet genoeg! Een kitten dat niet continu door de moederpoes wordt gewassen wordt erg smerig. Dat kun je nooit voorkomen, maar met het oog op infecties is het van het grootste belang om ze goed schoon te houden. Wij bevelen aan ze minimaal eenmaal per dag voorzichtig in een kommetje lauwwarm water te wassen (uiteraard nooit met de kop onder water!) en daarna erg goed te drogen in een handdoek (eventueel föhnen indien nodig). Om de dag twee kommen lauwwarm water: in de eerste een scheutje vloeibare Biotex Groen, of een speciale zeepvrije shampoo (nooit babyshampoo! De zuurgraad van een kat verschilt van een mens) van de dierenarts, en vervolgens in het andere kommetje goed uitspoelen. Zorg dat je bij de grote wasbeurt indien mogelijk wel met zijn tweeën bent, zodat er altijd iemand het water kan verversen terwijl de andere voedt.

Hoe veel je ook wast en poetst flessen kittens blijven er altijd plakkerig uitzien. Op de foto zijn ze net in bad geweestDe eerste paar keer dat je een kitten voedert, zul je het zeer onhandig doen. Het kleine wurmpje worstelt alle kanten op, en je krijgt nauwelijks de kans om het spuitje in het bekkie te krijgen, laat staan dat er aan gezogen wordt. Je zult het gevoel hebben dat je het nooit voor elkaar gaat krijgen, en de wanhoop nabij zijn. Laat de moed niet zakken! Voor je het weet heb je de slag te pakken. Ondergetekende is een niet overdreven handige man van 45 jaar, die voor het bewuste nest zich nooit echt intensief mengde in het cattery gebeuren. Noem het een geamuseerde meekijker. Na een half uurtje had ook ik de slag te pakken. Als ik het kan, kunt u het ook! Voor dit nest was ik getrouwd met een fokker, sinds dit nest zijn we beiden fokker.

Wees er op voorbereid dat een nest flessen kittens niet net zo snel groeit als een normaal nest. Hoezeer we ons best ook doen, een moederpoes doet het altijd veel beter. Verwacht dan ook niet dat de kittens vergelijkbare gewichten hebben als de kittens uit een 'normaal' nest. Verwacht ook niet dat ze er net zo fris uitzien, hoeveel je ook poetst en wast. Integendeel: na de wasbeurt zien ze er eventjes goed uit, maar voor je het weet zijn het weer onooglijke smerige beestjes. (blijf wel goed wassen tegen infectiegevaar) Maak je daarover geen zorgen. Waar je wel altijd nauwkeurig op moet letten is dat ze dagelijks aankomen. Blijven ze gelijk of vallen ze af is het zeer aan te bevelen een goede dierenarts te consulteren. Ervaren fokkers hebben ook vaak veel parate kennis en kunnen veel vragen beantwoorden. Aarzel nooit om vragen te stellen.

Nogmaals, ze zullen minder snel groeien dan je gewend bent. Geen nood! Wanneer ze na een week of vier a vijf gaan overschakelen naar vast voedsel volgt een indrukwekkende inhaalslag! Zolang ze maar niet afvallen.

Sondevoeding
Wellicht bent u bekend met sondevoeding. Hierbij brengt u een dun slangetje via het bekje tot in de maag, waarna u de voeding er in 1 keer in kunt storten. In geval van nood kan hiervoor gekozen worden, maar liever zuigreflex actief houden en het op bovenstaande wijze te doen.

De dierenarts kan altijd advies geven over hoe en wanneer er voor de sonde gekozen moet worden.

Het lijkt op het moment alsof er nooit een einde aan komt. Maar het is echt de moeite waard. De beloning is oneindig groot. We denken nog steeds met zeer warme gevoelens terug aan de tijd dat we dit nest hebben groot gebracht.

Speciale dank aan: Dierenkliniek Zuiderkaag voor de nooit aflatende inzet en ondersteuning om dit tot een goed einde te brengen. En Cattery van het Woelige leven voor het meedenken en de nooit aflatende belangstelling.

Kittens zijn hier 6 weken en zien er inmiddels uit als aantrekkelijke, lekkere knuffeltjes

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring