Plaskater

Inleiding We spreken van een plaskater als de (meestal gecastreerde) kater probeert te plassen, maar er (bijna) geen urine komt. Steeds kleine beetjes plassen is een bekend verschijnsel bij een blaasontsteking, maar als er helemaal geen urine meer geproduceerd wordt, moet u aan de bel trekken. Dit is een SPOEDgeval, de kat gaat zichzelf vergiftigen, want de afvalstoffen in de blaas kunnen niet afgevoerd worden naar buiten en worden weer opgenomen in de bloedbaan. Bovendien kan door opgehoopte urine de druk zo hoog oplopen dat de blaaswand scheurt. Vaak belt een eigenaar op met de mededeling: ‘mijn kat kan niet poepen, hij zit steeds op de bak en er komt niets’. Wij weten dan genoeg: meteen komen!!!!!


Hoe ontstaat het
Het is een probleem dat we uiteraard alleen bij de kater zien, vandaar ‘plaskater’. Dat wil niet zeggen dat we gruis alleen bij de kater zien, maar omdat de kater een nauwe plasbuis heeft (met name op een bepaald punt) ligt het risico van verstopping bij de kater. Er zijn factoren die een belangrijke rol spelen bij deze aandoening: te weinig drinken, verkeerde voeding, laag activiteitsniveau, kou vatten, castratie op jonge leeftijd en obesitas (te dik zijn). Meestal begint het met een blaasontsteking, dit kan ten gevolge van stress ontstaan, maar ook door bacteriën, blaasgruis of zelfs –stenen. De plasbuis raakt verstopt. Dit kan door een propje gruis, een steentje of een plug eiwit, maar soms is de verstopping alleen functioneel, zoals wij dat noemen. Het laatste betekent dan de plasbuis door een ontsteking zo geïrriteerd raakt dat deze in een soort kramptoestand schiet en zichzelf zo als het ware afsluit. Soms verkleurt de penispunt helemaal paars.

Symptomen
De symptomen zijn vaak naar de bak, graven, persen zonder resultaat, onrust, frequent miauwen of zelfs schreeuwen, likken aan de penispunt, buikpijn, moeilijk lopen, op een gegeven moment sloom worden, niet meer willen eten en tot slot coma en sterfte.

Preventie
Voldoende laten drinken, stimuleren tot drinken, natvoer, dieetvoeding specifiek tegen gruis/stenen, activiteit vergroten, naar buiten laten, spelen, afvallen. Laat ook eens urine van uw kat onderzoeken, zo kunnen we eventueel gruis opsporen voordat uw dier er last van krijgt.

Behandeling
De behandeling bij verstopping is catheteriseren (een kleine plastic of metalen buisje in de penis van uw kat inbrengen) en spoelen van de blaas, meestal gebeurt dit onder een roes, omdat het voor de kat op dat moment erg vervelend en extreem pijnlijk is. Bloedonderzoek om de nierfunctie te controleren is ook heel belangrijk. Door een verstopping kan de urinedruk in de nieren zo hoog worden dat er schade aan de nieren optreedt. Verder kan preventief antibiotica gegeven worden en helpen blaas c.q. plasbuis ontspanners. Dieetvoeding wordt toegevoegd op geleide van een uitgebreid urineonderzoek, waarbij ook het type kristallen gekeken wordt. Verder kan het therapeutisch traject homeopathisch ondersteund worden. Als laatste redmiddel kan chirurgisch de penis geamputeerd worden, op die manier hoeft de urine niet meer langs de nauwe doorgang/bocht in de plasbuis. Soms is chirurgie niet mogelijk, maar als het mogelijk is en de conditie van de nieren is nog goed, dan is een operatie heel goed uit te voeren en de prognose daarna erg goed. Het is wel goed dat men zich realiseert dat de kat evengoed nog gruis en/of stenen kan krijgen na een penisamputatie, hij zal alleen niet meer zo snel of helemaal niet verstoppen omdat het gruis eruit kan via de veel grotere opening. Het is dus zeker zinvol en aan te raden om dieetvoer te geven na de operatie om gruisvorming te voorkomen. Gruis op zich zal anders wel weer blaasontstekingen kunnen veroorzaken. Die zijn niet direct levensbedreigend omdat verstopping niet dreigt, maar daarom nog wel heel vervelend voor de kat.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring