Vachtverzorging bij honden en katten

Veronica Garrelds is al vanaf het begin van de oprichting van Dierenkliniek Zuiderkaag een trouwe klant met haar eigen dieren bij onze kliniek. Behalve een goede vriendin is ze ook een zeer ervaren en gerespecteerd trimster. Wij danken haar hartelijk voor haar interessante en leerzame bijdrage aan onze website.


Door Veronica Garrelds

Ook een hond of kat kan letterlijk ‘niet lekker in zijn vel zitten.’ Klitten en loszittend haar kunnen hem dwars zitten, we zullen hem dan ook zeer regelmatig moeten helpen bij zijn vachtverzorging. Veronica Garrelds, trimster met jarenlange ervaring, geeft tips voor de verzorging van kat en hond.
‘En in de natuur dan?’ hoor ik u al vragen. Wel, de oerhond – stelt u zich zijn geur eens voor – raakte tijdens de jacht zijn dode haar kwijt dat in takken en struiken bleef hangen. Veel van onze moderne hondenrassen zijn zo harig gefokt dat ze het zonder hulp in de natuur niet zouden overleven.

Gewenning
Als u een pupje of jong katje koopt, zit daar zo weinig haar op dat u in de verleiding komt te denken: ‘Laat maar even.’ En daar zult u veel spijt van krijgen. Leer een jong diertje meteen dat het lekker is om te worden gekamd, ga met een zacht (baby)borsteltje over zijn korte vachtje, kijk in zijn oortjes, naar zijn tandjes, prijs hem de hemel in en maak ruim gebruik van beloningsbrokjes. Ook heel belangrijk: zet het dier op een (oude) tafel die u speciaal voor dat doel gebruikt. Uw rug zal u dankbaar zijn en u wordt niet door uw viervoeter op uw knieën de kamer rond gesleurd! Omdat u hoger staat bent u dan ook letterlijk ‘de baas’.
Natuurlijk blijft ook een oude, stramme hond (voorzichtige!) vachtverzorging nodig hebben om zich prettig te voelen. Al hebben geen twee honden exact dezelfde vacht, zelfs niet als ze uit hetzelfde nest komen, toch kunnen we een grove indeling maken: korthaar, ruwhaar en langhaar. Veel dieren hebben een combinatie hiervan, daar moet u rekening mee houden bij de te kiezen borstels. Er zijn zelfs diverse soorten van verharing!

De korthaar
De korthaar verhaart lekker weinig, denkt men wel eens. Niets is minder waar: honden met een kortharige vacht verharen vaak het hele jaar door, met korte stekelhaartjes die overal in blijven zitten. We doen deze hond (en uzelf) plezier met een rubberen massageborstel. De wat ‘langere korthaar’ – u ziet al, zelfs de korthaar is er in soorten! - mag u ook (voorzichtig) met een universeelborstel te lijf gaan of zelfs met een hark op de rug. Altijd ter controle nabehandelen met een stalen kam.

De langhaar
Honden met een langharige vacht kunnen we in drie groepen verdelen:
1. de dieren die – omdat ze nauwelijks een ondervacht hebben - alleen verharen (in dotjes) als ze aan een knipbeurt toe zijn, zoals poedels, ‘Maltezer leeuwtjes’, Bichon Frisé’s, zogenoemde Boomers en natuurlijk bastaardjes met dezelfde vachtstructuur. Deze dieren moeten elke twee á drie maanden voor de spiegel van de trim(st)(m)er te zitten. Ze hebben ook allemaal haar in hun oren, dat er uitgeplukt (nooit geknipt) moet worden. Als u dat zelf wilt doen, strooit u eerst wat ongeparfumeerde talkpoeder in het oor, dat werkt een stuk makkelijker. Met de universeelborstel begint u beneden, uitgeborstelde pluk laten zakken, stukje naar boven en herhalen. Vervolgens kammen met een stalen kam. Een hark is prettig voor wat langer haar. Eventuele klitten met de groeirichting mee voorzichtig doormidden knippen en met vingers en/of klittensnijder splijten. Ook handig zijn anti-klitsprays (dierenspeciaalzaak);
2. setters, spaniëls, golden retrievers, langharige teckels, sommige bastaardjes etc. In de trimsalon worden om de drie á zes maanden de dode haren uitgeplukt (meestal alleen op de rug) en de rest met onder andere uitdunscharen in model gebracht. Deze honden verharen vooral in het voor- en najaar. De Engelse cocker met zijn volle rok wil graag om de zes tot acht weken deskundig bijgewerkt worden. Spaniëls hebben meestal geen bos haar in hun oren, maar zijn door broei in de dikke hangoren wel erg gevoelig voor oorontsteking. Met een rubberen noppenborstel of universeelborstel kamt u de vacht op de rug, de ‘bevedering’ aan de poten met een hark en stalen kam. De oren moet u dagelijks behandelen, want voor u het weet moet er in de trimsalon ‘kale speklapjes’ van de oren gemaakt worden wegens vervilting! Let op: vooral bij deze rassen treedt vaak een enorme vachtverandering (vermeerdering) op na castratie en sterilisatie. Dan moet ook op de rug de hark er aan te pas komen en heeft de hond vaker professioneel onderhoud nodig;
3. De zeer langharige honden: collies, Chow Chow en de veel kleinere Pekingees en alles wat daar op lijkt. Bezint eer ge aan zo’n hond begint, want hij brengt veel meer werk met zich mee dan u denkt!
In de trimsalon worden ze geborsteld, gekamd, voeten en broeken worden bijgewerkt en met de blower wordt de vacht van dood haar ontdaan. De vacht behandelt u met een hark en grove kam, voor het zwaardere werk gebruikt u een klittensnijder.
Een ander type dat er op shows prachtig uitgekamd bijstaat, maar als huishond vaak lekker kortgewiekt wordt, is de bobtail. Deze knaap heeft altijd bossen haar in zijn oren die er uitgeplukt moeten worden. Ook geknipt worden tegenwoordig regelmatig Yorkshire terriërs, Shih Tzu’s en gelijk behaarden.

De ruwhaar
Hiertoe behoren de meeste terriërs (behalve onder andere Kerry Blue en Bedlington), ruwharige teckels en andere ruwharige jachthonden, bouviers, schnauzers en sommige bastaardjes. In het voor- en najaar verharen deze honden het ergst. Ze krijgen last van jeuk en de rijpe bovenvacht moet worden afgeplukt met haarwortel en al, als de vacht rijp is doet dat geen pijn. De gladde ondervacht blijft staan. Soms is tweemaal per jaar behandelen niet genoeg. Veel ruwharen (bijvoorbeeld Westy’s en bouviers), hebben tegenwoordig zo’n zachte vacht dat ze geheel of gedeeltelijk geknipt of geschoren moeten worden. Maar een vacht die los zit mogen we nooit op die manier mishandelen. Haar wordt dan afgesneden waardoor dode wortels in de huid achterblijven en jeuk veroorzaken, de hond gaat zich krabben en daardoor kan eczeem ontstaan.

Wassen
Een hond mag best regelmatig in bad, gebruik dan wel echte hondenshampoo. Voor honden met lange haren kan een hondencrèmespoeling gebruikt worden. Kam de vacht goed uit voor het wassen. Begin bij de rug, doe de kop het laatst. Zorg dat het dier niet uit kan glijden. Hij mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is. Was de hond desnoods ’s avonds laat, na de laatste sanitaire stop, of gebruik een föhn om de vacht droog te blazen. Borstel de lange haren met een borstel van lange pennen op een rubberen bed. Dat is de enige gelegenheid dat u deze borstel bij dit type honden gebruiken kunt, aangezien hij meestal te makkelijk over de klitten heen glijdt.

Tips voor honden
• Doe het hele jaar aan vlooienpreventie en –bestrijding. • Met een hondenlotion ruikt de hond tussen wasbeurten door weer fris. • Zorg dat de huid onder de ogen schoon blijft door te reinigen met gekookt, afgekoeld water, smeer er eventueel Nestosyl-zalf op om smetplekjes te voorkomen.
• Ruik eens in het oor; bij vieze lucht, jeuk en/of bruine smurrie moet u met de hond naar de dierenarts.
• Kijk ook eens onder de staart: knip daar gerust haar weg als er resten ontlasting in kunnen blijven hangen.
• In de trimsalon heeft uw hond geen behoefte aan uw troostende aanwezigheid, dat geeft juist aan dat er ‘iets engs’ staat te gebeuren. Het is niet zielig om uw hond in de trimsalon achter te laten, het is zielig om een bezoek aan de ‘kapper’ na te laten.
• Ook in de winter hoeft de opknapbeurt niet te worden overgeslagen. Een goed onderhouden hond hoeft namelijk niet kaal geknipt te worden, en een kort vachtje houdt meer warmte vast dan een klittenbaal die in scheidingen valt en na regen langer nat blijft.


Katten
Katten vormen een verhaal apart: zij hebben minder ‘geduld’ dan honden. Vroeg wennen aan kammen is noodzakelijk. Enkele kortharen kunnen zelfs ‘geplukt’ worden (net als sommige konijnen in het najaar). Bij kortharige katten moet u een rubberen borstel en kam gebruiken. Een nieuw type borstel is de Zoom Groom, veel katten vinden het prettig om daarmee geborsteld te worden.
Bij de langharige katten gebruikt u een hark en/of een grove kam. Let vooral op oksels, buik en achter de oortjes. Bij klitten niet te lang wachten met het inroepen van deskundige hulp; voordat u het weet rest er maar een laatste middel: narcose en tondeuse! Ooghoekjes goed schoon houden met gekookt en afgekoeld water.
Langharige katten hebben zeker elke dag een kambeurt nodig. Bij kortharige is eenmaal per week voldoende. Uw kat kunt u beter alleen wassen als hij naar shows moet en in noodgevallen, als de kat bijvoorbeeld in een stinkende sloot heeft gezeten.
Uiteraard is een wasbeurt om medische redenen ook noodzakelijk.

Met al uw vragen kunt u bij een trimsalon terecht. Zeer lezenswaardig is het boek van mijn collega Lita Pouw, 'Stop het verharen van uw hond'. Veel succes, uw harige vrienden zullen u dankbaar zijn!

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring