PATIËNT VAN DE MAAND FEBRUARI 2017: ZETH

Zeth is een knappe Britse Korthaar kater van 5 jaar jong.  Vorig weekend had Zeth flinke pech. Een krabpaal viel om op een schaaltje die daardoor in stukken brak. Eerst leek er niet zoveel aan de hand met Zeth, maar later op de dag begon hij met zijn oog te knijpen. Hij had er echt last van.

De volgende dag kwam Zeth bij ons langs. Het probleem met zijn oog leek nog groter dan gedacht. Er zat een bloeding en een deel van het hoornvlies was afgestorven. Zo’n afgestorven stukje weefsel noemen we een sequester.  Of dit bij Zeth door schade door het gebroken schaaltje kwam, is onduidelijk.

We zien wel vaker een sequester, vooral bij rassen met grote ogen die centraal wat te droog worden. Bij Zeth was het sequester flink.  Zeth is meteen bij ons gebleven en onder narcose zijn we verder gaan kijken.  Midden op het oog bleek inderdaad een enorm grote sequester aanwezig. De randen om het sequester heen waren al behoorlijk aan het woekeren.

Voorzichtig is het gelukt om het hele sequester chirurgisch te verwijderen.  Dit is erg spannend, want je moet voorkomen dat je het oog kapot maakt waardoor het oog kan leeglopen. Deze chirurgie luistert erg nauw.  Aansluitend zijn de randen rondom het sequester glad gemaakt en is het overtollig weefsel van het hoornvlies verwijderd.

 

Zeth werd rustig wakker na de narcose. Hij is met pijnstilling en oogzalf naar huis gegaan. Het is op het moment van schrijven 8 dagen geleden en het gaat prima met hem. De baasjes zalven trouw waardoor het oogje heel voorspoedig geneest.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring