PATIËNT VAN DE MAAND NOVEMBER 2017: AENGUS

Aengus is een prachtige Irish Glen of Imaal Terriër reu van 2 jaar oud. Normaal een levendige speelse vent, maar toen hij op een ochtend bij ons werd gebracht door de baasjes Rob en Monique was hij heel slap en futloos. Rob moest hem zelfs tillen!

Ze troffen hem die ochtend ziek aan. Hij had meerdere keren overgegeven en hij had flinke diarree.

Bij aankomst op de kliniek stellen wij altijd erg veel vragen, eerst algemeen en later meer toegespitst op het probleem van het dier. Bij Aengus was het van belang om te weten hoe lang hij al overgaf en diarree had en hoe het braaksel en de ontlasting eruit zagen. Als er bijvoorbeeld vers bloed in het braaksel aanwezig is, dan zou dit om een andere behandeling vragen dan wanneer dit niet zo zou zijn. Dit geldt ook voor de ontlasting. Ook is het belangrijk om te weten wanneer en hoe vaak Aengus ontwormd is en of hij wel eens gekke dingen eet, zoals stokken of steentjes.

Aengus eet wel eens gekke dingen, wordt netjes om de drie maanden ontwormd en de klachten waren die ochtend pas begonnen. Er was geen vers bloed aanwezig in het braaksel of ontlasting.

Hierna volgde een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Aengus rilde, hij had uitdrogingsverschijnselen, was niet buikpijnlijk en had een temperatuur van 38.7. Er zat dunne oranje rode ontlasting aan de thermometer.

Ter controle werd er een röntgenfoto gemaakt, om te kijken of er toch niet een vreemd voorwerp in het maag-darmkanaal vast zat. Dit was gelukkig niet het geval. Het algemeen bloedonderzoek liet een fors ontstekingsbeeld zien met een net te laag kalium.

De diagnose luidde een flinke acute maag- en dikke darminfectie. En door het vele overgeven en de diarree had hij al een hoop vocht verloren!

Snel werd gestart met de behandeling. Aengus kreeg een infuus in de voorpoot voor toedienen van vocht om de uitdroging te verhelpen. Ook kreeg hij antibiotica en anti-misselijkheid. Hij ging met de baasjes mee naar huis en kwam eind van de dag nogmaals langs om weer vocht te krijgen. Daarna voelde hij zich gelukkig al een stuk beter! Hij had nog niets gegeten, dus we gaven hem hier wat licht verteerbare voeding. De maag en darm zijn geïrriteerd en dan wil je geen zware maaltijd geven! Dit ging er gelukkig met smaak ik. Nu hij gegeten had, kon hij ook medicatie krijgen tegen de diarree.

Een dag later kwam hij op controle. Hij voelde zich al een stuk beter, kwam kwispelend de kliniek binnen gelopen. Hij had goed gegeten en niet meer overgegeven, maar de ontlasting was nog wel dun. Ook had hij nog milde uitdrogingsverschijnselen, dus weer kreeg hij 500 ml vocht via het infuus toegediend. Het ontstekingsbeeld en het kalium in de bloedbaan hadden zich grotendeels hersteld, de behandeling sloeg aan!

Ondanks 1,5 liter vocht had Aengus nog niet geplast, wat was hij uitgedroogd door het overgeven en de diarree!

Bij het nabellen een dag later ging het weer heel goed met Aengus, wat een opluchting!

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring