PATIËNT VAN DE MAAND FEBRUARI 2018: VINNY

Dag allemaal, ik ben Vinny, een Brits Korthaar kater van bijna 3 jaar. Ik heb een tijdje flink last gehad van obstipatie. Pffff, dat was echt niet fijn. Ze noemen het een megacolon. Ze hebben medicijnen gegeven om me te helpen, maar dat hielp niet. Uiteindelijk  hebben ze mijn dikke darm eruit gehaald en sindsdien gaat het top met me. Wat een opluchting was dat.

Wat is een megacolon

Bij een megacolon is de einddarm, soms helemaal tot de overgang naar de dunne darm, veel wijder dan normaal, terwijl de elasticiteit vrijwel verdwenen is. Wanneer dit het geval is zal zich ontlasting ophopen in de dikke darm. Er verdwijnt steeds meer vocht uit de opgehoopte ontlasting en er ontstaat een keiharde bonk die er nauwelijks uitgeperst kan worden. Er kan overloopdiarree optreden en overloop incontinentie. Regelmatig probeert de kat de ontlasting eruit te krijgen, wat niet lukt. De wand van de dikke darm zal gaan uitrekken en wordt slap. Het een volgt op het ander, er kan minder druk uitgeoefend worden, het aandrang gevoel zal steeds minder worden, er treedt schade op aan de dikke darm. In eerste instantie lijkt de kat gewoon ontlasting te hebben in de vorm van overloopdiarree.

Het is belangrijk om te kijken of er iets aan de hand is wat succesvolle behandeling in de weg staat. Bijvoorbeeld een tumor die passage belemmert, of een vernauwde bekkendoorgang door een eerder trauma. Maar meestal gaat het om een idiopathisch probleem: moeilijk woord voor: ‘onbegrepen’. 

Op een röntgenfoto is de aandoening duidelijk zichtbaar.

Vinny paste precies in het plaatje: hij had last van overloop incontinentie en het lukte hem gewoon niet meer om zijn ontlasting er uit te krijgen ook niet na ondersteuning met medicijnen. Hij stopte ook met eten omdat zijn buik volliep met ontlasting.

Dan kun je nog maar één ding doen: de dikke darm verwijderen. Dat hebben we gedaan en Vinny voelt zich weer top!! Na deze operatie zie je vaak een periode met wat dunnere ontlasting, maar vrijwel altijd lost zich dit in een aantal weken op en merk je niets meer.

 

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring