PATIËNT VAN DE MAAND JANUARI 2018: BOEF

Boef is een levendig Boomer teefje van 6 jaar oud. In het najaar kreeg zij last van een blaasontsteking. Ze deed meerdere keren plasjes tijdens de wandeling, bij de urine zat bloed en ze was er ook niet lekker van.

Op de kliniek controleren wij dan de urine. Dit doen we van vers opgevangen urine, het liefst de ochtendplas. De beste resultaten krijgen we als we de urine binnen 30 minuten controleren, dus de eigenaren van Boef kwamen ’s morgens vroeg de urine al brengen. Uit het onderzoek bleek dat Boef een hoge zuurtegraad, veel bloed en veel eiwit in de urine had. Ook kijken we onder de microscoop naar een druppeltje urine voor cellen en kristallen. Bij Boef waren er veel kristallen aanwezig. Boef mocht weer naar huis met een antibioticakuur en aangepaste voeding om de zuurtegraad te verlagen en zo de kristallen te verhelpen.

Met deze behandeling ging het erg goed met het plassen, tot Boef op een ochtend twee kleine steentjes uitplaste! De eigenaar schrok hier erg van en kwam gelijk naar de kliniek. Hier hebben wij een röntgenfoto en echo gemaakt om een beeld te krijgen van de blaas en natuurlijk de inhoud. Het bleek dat Boef haar blaasje vol zat met kleine steentjes!

Röntgenfoto van de buik: In de blaas zie je heel veel steentjes zitten

Geïrriteerde blaaswand

Boef moest geopereerd worden, zij kon niet zelf al die steentjes uitplassen. Bij het openen van de blaas zagen wij heel veel steentjes zitten die erg wisselend waren in grootte (zie foto). Natuurlijk hebben we de blaas uitgebreid gespoeld, zodat er geen enkel steentje meer achter bleef in de blaas. Hierna hechtten wij de blaas dicht en toen Boef goed wakker was na de narcose mocht zij weer naar huis. Ze voelde zich al duidelijk beter omdat de steentjes geen pijn meer deden in haar blaas. Na de operatie hebben wij de steentjes opgestuurd naar het laboratorium in de Verenigde Staten voor analyse en ook de urine is nogmaals onderzocht op bacteriën en de gevoeligheid voor antibiotica. We gebruikten het goede antibioticum voor het bestrijden van de bacteriën.

De steentjes kwamen ons tegemoet bij het openen van de blaas

 

Alle steentjes bij elkaar

 

 

Boef kwam nog enkele keren op controle en op dit moment is haar urine helemaal schoon en is ze weer een blije meid!

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring