Senior Health Check

Seniorencheck het hele jaar door


Dieren worden tegenwoordig, dankzij goede zorg, steeds ouder. Met ouderdom komen echter ook meer gezondheidsproblemen. Hoe eerder je deze opspoort hoe beter ze vaak te behandelen zijn. Nog beter is het om bepaalde problemen te voorkomen.


Hiervoor heeft Dierenkliniek Zuiderkaag de ‘senior health check’ in het leven geroepen. Deze kunt u het hele jaar door laten uitvoeren.

De ‘senior health check’ zorgt ervoor dat uw oudere hond of kat uitgebreid onderzocht wordt. Het pakket omvat: een uitgebreide anamnese, klinisch onderzoek, gebitsinspectie, eventueel nagels knippen, bloedonderzoek (nierwaarden, leverwaarden, eiwit en glucose), bloeddrukmeting en een urineonderzoek (wel urine meenemen dus, liefst niet ouder dan 1 of 2 uur).
Indien er afwijkingen aan het licht komen is soms specifiek onderzoek noodzakelijk, hieraan zijn extra kosten verbonden.

Hoe werkt het?
Heel simpel, u maakt een afspraak voor deze check-up indien u een ouder diertje heeft en hierin geïnteresseerd bent.


Vanaf welke leeftijd?
Dat is afhankelijk van diersoort en ras. Katten kunnen gemiddeld gemakkelijk 16-18 jaar oud worden. Het is aan te raden om een dergelijke controle jaarlijks in te bouwen vanaf de leeftijd van 8 jaar.
Bij honden is er meer variatie. Kleine hondenrassen kunnen net zo oud worden als katten. De reuzenrassen echter (bijvoorbeeld de Dog) halen meestal de 8 jaar niet. Dat wil zeggen dat een Dog van 4, eigenlijk al een senior is, terwijl een Chihuahua van die leeftijd nog maar net goed op dreef is! Zodra een dier problemen vertoont is het natuurlijk sowieso belangrijk om langs te komen.

Welke problemen komen voor?
Dat is een hele lijst. We denken aan moeilijk lopen/springen, mindere conditie, hijgen, hoesten, afvallen, aankomen, vachtproblemen, veel drinken en veel plassen, braken, diarree, slechte adem of een vies gebit, klachten die lijken op dementie, slecht zicht, achteruitgang van het gehoor. Hieronder vindt u uitgebreide informatie en ook onder het kopje "Dieren Info", onder "Senioren". Heel veel informatie omdat het een hele belangrijke groep dieren is.

Wat gebeurt er tijdens een senior health check?
We beginnen met een anamnese. Dat wil zeggen dat we eerst met u praten over uw senior dier. Zo krijgt u de gelegenheid om uw bevindingen te melden en kunnen wij aanvullende vragen stellen die van belang kunnen zijn. Daarna volgt het klinisch onderzoek.  We kijken naar slijmvliezen, waarbij we onder andere naar de kleur kijken en naar de vullingstijd (zegt iets over de circulatie), gebit, lymfeknopen, pols, temperatuur, buikpalpatie, vacht, turgor (zegt iets over de vochtbalans), we luisteren naar het hart en de longen. Mochten daarna extra onderzoeken nodig zijn, zoals bijvoorbeeld rectaal/vaginaal voelen of oorinspectie, dan doen we dat ook direct. Standaard doen we een bloedonderzoek, een urineonderzoek en een bloeddrukmeting. Het bloed wordt gescreend op nierwaarden, leverwaarden, eiwit en glucose. In de urine meten we de concentratie, de zuurgraad, en kijken we of er eiwit, bloed, glucose, bilirubine, ketonen, enzovoorts inzitten. Al deze bevindingen geven ons extra informatie over het functioneren van de diverse orgaansystemen van uw dier. Daarna draaien we een buisje met urine af, daar maken we een preparaatje van dat we onder de microscoop kunnen bekijken. Soms vinden we daar afwijkingen in, zoals bijvoorbeeld bacteriën, bloedcellen, kristallen, eiwitten en cylinders.

Als we al deze bevindingen evalueren kan het nodig zijn aanvullend onderzoek te doen, hierbij denken we aan röntgenfoto’s, specifiek bloedonderzoek, echografisch hartonderzoek, afkrabsels, swabs, enzovoorts. Dit alles wordt uiteraard eerst met u besproken en hopelijk is het helemaal niet nodig en kunnen we in woord een perfecte senioren gezondheidsverklaring meegeven na afloop van het seniorenconsult.

Wat kan ik zelf doen?
Laat jonge honden (vooral de grotere rassen) slank opgroeien. Laat ze geen trappen lopen en vermijd wild spelen en springen en onregelmatige ondergrond. Bouw beweging zorgvuldig op. Op deze manier help je gewrichtsklachten op latere leeftijd voorkomen. Laat uw dier niet te dik worden, de redenen zijn talloos en logisch. Geef uw dier goed uitgebalanceerd voer, liefst van hoge kwaliteit. Dieren hoeven geen afwisseling, ze zijn prima tevreden met dagelijks goed voer. Poets de tanden van uw dier. Vooral bij honden, maar ook bij katten is dit aan te leren (hoe jonger hoe beter). Je voorkomt veel ellende.  Als het dier een bepaalde leeftijd bereikt heeft is het verstandig om seniorvoer te gaan geven. Dit is beter afgestemd op hun behoeften. Bij bepaalde aandoeningen zijn er ook speciale medicinale dieetvoeders. Laat uw dier elk jaar inenten of volg ons titerprogramma. Dit is dan tevens een mooi controlemoment voor ons als dierenarts. Wij spreken dan ook liever van de jaarlijkse oproep voor de gezondheidscheck in plaats van de jaarlijkse oproep voor de enting. Blijf uw dier strikt ontwormen, liefst 4 keer per jaar en niet alleen als ze pup of kitten zijn. Bestrijd vlooien en teken. Vlooien overleven het hele jaar, dus niet alleen zomers.

Als u naar het buitenland gaat zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden, diverse risico’s liggen op de loer. Laat u ruim van te voren goed adviseren en neem contact met ons op. Soms zijn er maanden van voorbereiding nodig.
Let goed op uw dier, voel hem of haar regelmatig af op zoek naar bultjes of rariteiten. Hoe eerder opgemerkt, hoe meer er gedaan kan worden. Niet afwachten of het gaat groeien (zie ook hierover elders op deze website onder oncologie/deskundigheden). Vraag uzelf af of uw dier pijn heeft, vaak denken mensen dat het normaal is dat het dier op hogere leeftijd wat stram loopt of moeilijk de mand uit komt en niet meer kan springen. De kans is aanzienlijk dat uw dier dan te maken heeft met chronische pijn. Er zijn voeders, supplementen en medicijnen om uw dier te ontlasten. U zult merken dat uw huisdier gelukkiger wordt. Stop niet met wandelen, beweging is juist belangrijk. Echter geen traplopen, springen, onregelmatige ondergrond en wild spelen meer.
Als u merkt dat uw dier wat dement aan het worden is, bouw dan regelmaat in. Vaste tijden instellen om te eten, uit te gaan en medicijnen te geven. Loop hetzelfde rondje tijdens de wandeling, ze wennen daaraan en zijn dan minder onzeker. Geef ze wel veel aandacht en afleiding, nieuwe prikkels.
Ziet uw dier slecht of niet meer, verander dan niets aan de opstelling van uw meubels, uw dier weet de weg uit zijn/haar hoofd. Hetzelfde geldt voor de wandeling, dezelfde route geeft zekerheid. Bescherm eventueel de ogen tegen takjes en dergelijke als uw hond de struiken induikt, bijvoorbeeld met een brilletje. Omdat uw dier slecht ziet, werkt de reflex om de ogen dicht te knijpen bij naderend gevaar niet meer.
Gaat uw dier hoesten of moeizaam ademen, aarzel dan niet en bel ons meteen. Hart- en longaandoeningen verdienen snel aandacht.

Let op volgende klachten:
- veel drinken, veel plassen
- afvallen
- aankomen
- maagdarmklachten
- mindere vacht
- slecht lopen
- hoesten/moeizaam ademen
- bultjes/plekjes/wondjes die niet genezen
- tandsteen
- sloomheid
- minder uithoudingsvermogen
- bleke slijmvliezen/tongkleur

Zo kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de op leeftijd zijnde dieren een goede oude dag hebben.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring