Geschiedenis

Het begin
In 1995 ben ik afgestudeerd en ben ik begonnen met werken in een specialistische dierenkliniek in Utrecht waar de bekende chirurg en kattenspecialist Theo Ottenschot de scepter zwaaide. Ik heb daar een hele leerzame tijd gehad en op het gebied van de diergeneeskunde heb ik zo ongeveer alles voorbij zien komen. De periode in Utrecht heeft een stevig fundament onder de rest van mijn werkzame leven als dierenarts gelegd. Tijdens mijn studie liep ik regelmatig tegen een gebrek aan invoelend en meelevend vermogen met mens en dier aan en voelde ik ook een gebrek aan respect. Dit bleef me bezighouden.
Ik had al jaren een droom: een eigen gezelschapsdierenkliniek in Schagen. Eind 1996 besloot ik me voor 100% in te gaan zetten om halverwege 1997 die droom te verwezenlijken; en het lukte: de gezelschapsdierenkliniek kwam er. De kliniek waar mens en dier zich thuis zouden voelen en waar een top diergeneeskundige prestatie gekoppeld zou worden aan gevoel voor mens en dier. Op maandag 26 mei 1997 opende de kliniek haar deuren aan de Kaagweg 9 te Schagen. Tegenover de Witte Paal aan de enige rotonde die toen in Schagen gelegen was. Makkelijk te vinden dus, aan de rand van Schagen. En al heel snel werd het de snelst groeiende dierenkliniek van Nederland genoemd. De reden werd al snel duidelijk: er is een grote behoefte in Nederland, of dat nou Schagen of een andere plaats in Nederland is, aan diergeneeskundige zorg gestoeld op het compassionate care principe.

Compassionate care
Compassionate care is zorg vanuit het hart, ondersteund door wetenschappelijk kennis. Dit is de basis geworden van ons dagelijkse werken, en we zouden het niet anders willen noch kunnen. De kwaliteit van de band tussen eigenaar en dier staat centraal en dat is een unieke band die wij altijd respecteren.  Voor ons is dat net zo vanzelfsprekend als dat we elke dag moeten eten. De vasthoudendheid en de vanzelfsprekendheid waarmee we elke dag op deze wijze werken heeft ons inmiddels landelijke bekendheid gegeven: iedereen in diergeneeskundig Nederland kent Dierenkliniek Zuiderkaag. Gelukkig staan wij in ons streven om op deze wijze te werken niet alleen en we merken we dat er steeds meer aandacht voor deze manier van werken komt. Ook geven steeds meer mensen duidelijk aan dat ze behoefte hebben aan een dergelijke begeleiding vanuit het hart. Natuurlijk kun je nooit iedereen tevreden stellen, er zijn ook mensen die deze benadering absoluut niet willen, die vinden een kus op de kop van het dier en een arm om hun eigen schouder maar gedoe. Maar over-all merken we dat het werken op deze wijze helpt bij de verwerking van een heleboel dingen waar we dagelijks mee geconfronteerd worden; en dit geldt zowel voor de eigenaar, het zieke diertje dat met alle liefde omringd wordt als onszelf.

We moeten groter
Eigenlijk werd het na een paar maanden aan de Kaagweg 9 al duidelijk dat we uit ons jasje groeiden. Maar dan heb je nog niet zomaar een andere locatie. Heel lang ben ik bezig geweest om een geschikte plek te vinden. En uiteindelijk na heel lang zoeken was daar De Boog 74, onze huidige stek. Een wat grauw gebouw met een bunker eronder, een eigen stuk grond eromheen en helemaal wat we zochten. We hebben jaren voorbereiding en brainstormen in De Boog 74 gestopt om er een prachtige kliniek van  te maken, met alles erop en eraan. Het hele pand straalt, na de metamorfose die wij het tijdens de verbouwing hebben laten ondergaan, van binnen en van buiten licht uit. Wij zijn tot op de dag van vandaag nog heel erg blij met deze locatie en werken er dagelijks met heel veel plezier.

Een bunker zult u denken? Wat moet ik me daar bij voorstellen. De bunker ligt onder de grond door 1.10 meter zwaar bewapend beton gescheiden van de begane grond. Op de begane grond hebben wij onze basiskliniek ingericht. Met een lift kunnen de mensen naar de bunker toe, waar we allerlei extra faciliteiten aan kunnen bieden, zoals bestraling, chemotherapie en quarantaine. Tevens kunnen we lezingen geven in de bunker, waar een grote zaal is, met een capaciteit voor  80 personen. De bunker is in het begin van de vijftiger jaren gebouwd in verband met de koude oorlog en een dreigende atoomoorlog. De bunker is atoombombestendig. Overigens gaat dat nu niet meer op: er gaat een lift van boven naar beneden en weer terug: dus afscherming tegen straling is niet meer gewaarborgd. We hebben de bunker voor het grootste deel in ere gehouden, gewoon omdat we dat stuk geschiedenis heel belangrijk vinden en we makkelijk onze dromen konden verwezenlijken zonder de ziel uit de bunker te halen. De machinekamer is nog volledig intact, met noodaggregaat en een fietsaanjager. Op alle deuren staan behalve de nieuwe bestemmingen, ook de oude bestemmingen genoemd. De toiletten zijn nog lekker ouderwets: je kunt over het randje van een muur naar je buurman kijken wanneer je dat wilt: je kent die wc’s wel van vroeger. In één van de wc’s zit ook een douche geïnstalleerd, met nog de ouderwetse sproeikop erop. De wasbakken zijn nog authentiek net na-oorlogs. De ingang via de buitenzijde is nog volledig zoals het was, met grote sluisdeuren, zodat mensen afgesloten konden worden van de daadwerkelijke binnenzijde van de bunker wanneer ze van buiten kwamen om eerst in de sluisruimte te douchen en zich van eventueel besmette kleding te ontdoen. Ze konden dan schoon via een tweede sluisdeur de bunker betreden. Ook is er in de vergaderzaal een museumpje met spulletjes uit de koude oorlog-bunkertijd. Hieromheen is dus een deel van de kliniek gerealiseerd. De combinatie is uniek natuurlijk.

In 16 jaar tijd is er iets prachtigs opgebouwd. Ik ben er dan ook heel trots op en blijf al 16 jaar lang elke dag trouw aan mijn idealen om vanuit het compassionate care principe, vanuit mijn hart dus, mens en dier te ontvangen en te helpen. Ik zou het niet anders willen noch kunnen.

Tot ziens in onze prachtige lichte en warme kliniek,

Paula Hendriks

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring