Opname

Met uw zieke diertje naar de dierenarts gaan is al spannend genoeg, maar wanneer hij of zij dan ook nog moet blijven dan wordt het bezoekje nog spannender en minder leuk.
Er zijn heel veel mensen die een kat of hond in een kooitje zielig vinden. Dit is niet het geval. Als de dieren ziek zijn hebben ze rust nodig en een niet al te grote bewegingsruimte. Een veilige omgeving waar ze lekker kunnen liggen, eten en drinken en natuurlijk ook op de bak kunnen.

In onze kliniek hebben we de hondenopname strikt gescheiden van de kattenopname.

Honden
We hebben twee ruime hondenkennels waar honden (groot of klein) een lekker bedje krijgen om op te liggen. Eventueel water en eten wat op de hoogte van de hond gegeven kan worden door middel van verstelbare voersystemen.
In de hondenopname is ook een keukentje aanwezig met kasten die gevuld zijn met voer- en drinkbakjes, voeding, riemen, halsbanden en dekens.
De honden worden, afhankelijk van wat ze aan kunnen, buiten uitgelaten op ons eigen terrein en als ze erg goed ter been zijn lopen we een stukje verder.
Op bezoek komen kan natuurlijk ook altijd, hievoor zijn stoeltjes aanwezig. De ervaring leert dat de hondeneigenaren liever bij hun hond in de kennel kruipen.

Katten
De kattenopname is voorzien van 10 ruime opnamekooien. Ze staan niet op de grond, maar op een lage kast. Dat is minder bedreigend voor ze. De opname is voorzien van kasten met een ruime hoeveelheid lekkere zachte fleecekleedjes en handdoeken, een keukentje, voeding, speeltjes, knuffels en andere materialen die nodig zijn in de kattenopname.
We hebben een gouden regel bij ons in de kliniek: behandel NOOIT een dier in zijn opnamekooi, of in de opname zelf. Dat is namelijk een veilig huisje voor ze. Voor de behandelingen zoals: dwangvoeren, bloedprikken, algemeen onderzoek, temperaturen, medicijnen geven, enzovoorts, gebruiken we de voorbereiding en soms een spreekkamer als het diertje wat snel in paniek raakt. In de opname laten we de katten hun pootjes even strekken, spelen met ze al naar gelang hoe hun ziektebeeld is. Soms is een aai in de kooi het maximale wat we een erg ziek diertje kunnen geven, en dat gebeurt dan ook.

Bij ons staat TLC (tender loving care) en Compassionate Care hoog in het vaandel. Wij hebben zorgvuldige bewaking van infuussystemen die aangesloten zijn, de algehele conditie wordt bewaakt, hygiëne is belangrijk. Dat laatste wil zeggen: vaak de honden uitlaten en vaak de kattenbakken verschonen. Ook de afzonderlijke opnamehokken worden dagelijks meerdere malen gereinigd. De diertjes moeten het lekker warm hebben, regelmatige temperatuurcontroles en indien nodig maatregelen nemen, kunnen ze al weer wat eten of drinken krijgen. Kortom: het is een 5-sterren dierenhotel bij ons.

Het spreekt vanzelf dat de opnamedieren ook behoefte hebben aan rust. Daarom is er per dagdeel een arts en een assistente die verantwoordelijk is voor de opname zodat er overzicht blijft. Alleen degene die in de opname wat te zoeken heeft stapt daar naar binnen.

Kleinere dieren
Konijnen, fretten en cavia’s worden ook in een kattenkooi gezet. Uiteraard is de indeling van hun kooi heel anders. Hooi en stro voor het konijn, de cavia een handdoek en hooi, en de fret lekker veel dekentjes waar ze zich heerlijk in kunnen oprollen.
Waar we nog extra opletten (wanneer we bijvoorbeeld tegelijkertijd een konijn en een fret in de opname hebben), is dat we deze dieren zo ver mogelijk bij elkaar vandaan plaatsen. Dit omdat de fret een natuurlijke vijand van het konijn is. Het konijn zou met een fret als buurman behoorlijk in de stress schieten. Ook de geur van een fret kan al beangstigend zijn. En angst is geen goed geneesmiddel. We houden deze dieren dus strikt gescheiden.
Voor de kleinere knagers zoals, de hamster, rat, degoe, gerbil en dwerghamster hebben we speciaal aparte kooien staan, die voldoen aan alle huisvestingseisen voor deze dieren.

Opname op maat
We kunnen dus op maat dieren opnemen in onze kliniek. Chinchilla’s nemen we het liefst op in hun vervoerskooi of een ijzeren draadkooi. Ze kunnen prima in een kattenkooi maar omdat het fervente knagers zijn doen wij dit liever niet. Ze zouden dan plastic binnen kunnen krijgen.
Voor chinchilla’s is hun partner/vriendje heel belangrijk, dus deze mag altijd meegenomen worden. Indien opname noodzakelijk is, dan blijven uiteraard de maatjes bij elkaar.

Kleine vogeltjes
Zelfs voor een vogeltje zoals een kanarie, grasparkiet, agapornis of valkparkiet hebben we een kooi staan. Gelukkig komt het zelden voor dat we deze stressvolle diertjes moeten opnemen.

Wij besteden veel zorg en aandacht aan onze opnamepatiëntjes. Mocht het uw dier een keer overkomen dan kunt u hem of haar met een gerust hart bij ons achterlaten. U kunt altijd op bezoek komen. Bel dan wel eerst van tevoren. Ook in het weekend is er een mogelijkheid om uw dier te bezoeken. En bellen mag natuurlijk ook altijd. U wordt vanzelf doorverbonden met degene die opnamedienst heeft.

De Boog 74
1741 MT Schagen
T:  0224 - 218 997
E: info@dkzuiderkaag.nl

 

Spoedgevallen buiten openingstijden:
Stad & Land Dierenklinieken Alkmaar
Vondelstaete 500
1814 MH Alkmaar
T: 072-5112133

 

 

Algemene Voorwaarden KNMvD

AVG Verklaring

Privacyverklaring